vakantieVan alles

Interrailen: een uniek en duurzaam avontuur

Droom jij ervan om op reis te gaan en Europa te verkennen? Dan is interrailen iets voor jou. Floor (18) gaat dit jaar opnieuw deze uitdaging aan. Zij vertelt wat het internationale treinreizen inhoudt, hoe je je voorbereidt en wat voor gekke dingen je zoal meemaakt.

Het is verstandig om je Interrail Pas vroegtijdig aan te schaffen. Floor: “Het komt soms voor dat er mega goede aanbiedingen zijn. Zo heb ik de pas met 50% korting kunnen kopen. Dit heeft mij 350 euro bespaard.” Je moet er dan wel vroeg bij zijn, want Floor heeft haar pas bijna een jaar voor ze vertrok al gekocht. Verder kun je zoveel voorbereidingen treffen als je zelf wilt. “Ben jij een planner en wil je graag weten waar je aan toe bent? Dan is het fijn om een reisroute te bedenken, hostels te boeken en research te doen naar de bezienswaardigheden. Als je ervan houdt om jezelf te verrassen, dan stap je gewoon de trein in en bekijk je waar je op welk moment zin in hebt. Je moet er alleen rekening mee houden dat je soms een trein van tevoren moet reserveren.”

Samen of alleen
Alleen of samen op reis; het kan natuurlijk allebei. Floor: “Als je ervan houdt om op jezelf te zijn óf juist heel veel nieuwe mensen te leren kennen, ga dan lekker alleen die kant op. In hostels ontmoet je genoeg andere reizigers.” Ze reist graag alleen, zoals vorig jaar door Azië, maar deze keer gaat ze met een vriendin Europa door. “Je voelt je samen denk ik toch iets comfortabeler in de trein. En ik heb wel het gevoel dat het allemaal net iets minder sociaal is dan backpacken door Azië.”

Comfortabel op reis
Het reizen met de trein is erg comfortabel. Zorg dat je met een volle powerbank, een gedownloade playlist, genoeg snacks, boeken en sudoku’s op reis gaat. Zo verveel je je niet. “Soms kijken we zelfs uit naar het reizen met de trein, omdat we dan even lekker niks hoeven te doen. En we hebben soms een hele cabine voor onszelf. Heel comfortabel dus!” zegt Floor. Maar je maakt ook wel eens gekke dingen mee in de trein. Floor vertelt dat er twee Poolse jongens bij hen gingen zitten. “Ze spraken geen woord Engels, hadden luide muziek op en deden superraar. Gelukkig konden wij er wel om lachen.”

Expectations vs reality
Floor kan interrailen aan iedereen aanraden. “Je komt op zoveel verschillende mooie bestemmingen. En je bent heel vrij om te doen wat je wil. Als het je op een bepaalde plek niet goed bevalt, reis je gewoon door naar een volgende bestemming.” Valt het nooit tegen? “Natuurlijk heb je soms ook te maken met een tegenvaller. Zo hebben wij wel eens gehad dat onze trein helemaal volgeboekt was, waardoor we onze reisplannen moesten omgooien. En we hadden verwacht dat op stap gaan overal net zo leuk zou zijn als in Nederland, maar dat valt soms ook tegen. Vooral in de oostelijke landen heb je veel viezeriken in de club en je ziet weinig andere vrouwen.”

 Tips van Floor
Ben je enthousiast geworden om zelf door Europa te gaan reizen met de trein? Dan heeft Floor nog een aantal tips voor je. “Het is aan te raden om een backpack mee te nemen. Deze kun je makkelijk op je rug dragen en er past superveel in. Ook kun je ’m in de trein makkelijk naast je neerzetten.” Daarnaast is het heerlijk om een opblaasbaar nekkussentje mee te nemen. Soms zit je lang in een trein en is het fijn om even te kunnen slapen. “Vertrek je samen met iemand? Maak dan gebruik van de ‘Wie betaalt wat’-app. Zo houd je makkelijk bij wie wat voorschiet en kan je eenvoudig berekenen hoeveel geld je iemand verschuldigd bent. En tot slot: laat je verrassen door al het moois dat Europa te bieden heeft.”

De Interrail Pas is een treinticket waarmee je met bijna alle treinen in Europa kunt reizen. Hiermee krijg je toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen voor 40.000 (!) bestemmingen in 33 landen. Het is een unieke en duurzame manier om nieuwe landen, culturen en mensen te ontdekken. Er zijn verschillende passen beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een pas waarbij je vijf dagen binnen één maand kunt reizen, maar ook een pas waarmee je drie maanden onbeperkt kunt reizen. Online kan je veel informatie vinden over de verschillende mogelijkheden via interrail.eu.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close