OpmerkelijkUitgaan

Wat je normaal met je zatte harses midden in de nacht eet

Jo. Deze: het is 05:16 uur. Je kunt nog heel goed recht lopen, behalve als je ademt. Je voelt je lekker, hebt fijn je geile dansmoves kunnen vertonen aan dat lekkere hapje in Club Red en bent intens tevreden met dat complimentje dat je de barvrouw in Sybs gaf, net voordat je vertrok: “LEKKER WIIIIIJJJF LEKKERE TIETEEEE HEUUUUU!” Je bent sowieso eigenlijk wel intens tevreden met jezelf. Het enige wat er nog ontbreekt is wat te kanen. Ja, dat zou wel even lekker zijn. EEN BROODJE. “BZZZROOODJEEEEHHHH!” En dus sleep je jezelf naar de Are You Hungry of de falafelboer en zit je tien minuten later met een van de knoflooksaus druipende kin volop te genieten. Jouw leven is écht fucking compleet en goed en te gek. Lekker man.

Dát gevoel. Geloof je me als ik zeg dat je dat ook thuis kunt hebben? Vanwege mijn voorliefde voor tegenstrijdigheden heb ik iets voor je. Want hoe ik ook van bovenstaande scenario houd, ik houd ook zeker van de wetenschap dat ik mezelf niet vol douw met e-nummers en conserveermiddelen. En waar ik van YOLO WE GAAN NOG NIET NAAR HUIS houd, houd ik ook van lekker thuis tafelen. Dús! Van mij, voor jou: receptjes van happies die je normaal dronken en ’s nachts naar binnen huft, maar die ook héul lekker zijn als je ze zelf maakt: vers en zonder toegevoegde gekke meuk. Is goed voor je. En lekker man.

FALAFEL!
Aaaaaah, falafel. Su heerlijk. En su rete-makkelijk om zelf te maken ook. Nou hoor ik je denken “Knorr wereldgerechtje denk”. NEE, EN NOU MET PEK EN VEREN DE STAD UIT! Knorr wereldgerechten zijn een disgrace en totaal, totáál overbodig als je jezelf gewoon een lekkere uitgebreide kruidenstash aanmeet. Zonder pakjes en zakjes koken geeft je een veel voldaner gevoel ook bovendien: hélemaal zelf gedaan, lekker boven de pruttelpan met een snufje van dit en een beetje van dat. Jij kan dat. Echt waar.

Men neme:
– een pot kikkererwten
– een uitje
– een ei
– een teen knoflook, zo’n lekkere dikke
– een handjevol peterselie
– een theelepel korianderpoeder
– een eetlepel komijn
– peper en zout
– olie

Valt mee hè? Ja. Let wel: dit is natuurlijk alleen voor de falafels. Die zijn het lekkerst te nassen als je ze in een pitabroodje stopt, met daarover een flinke plens zelfgemaakte knoflooksaus. Oké, dan zijn we wel klaar om te beginnen. Schenk je jezelf even een wijntje of biertje in? Dat kookt zo fijn. Dan komt hier het stappenplan-dat-niet-kan-mislukken:

Snipper je uitje en je knoflook.

Doe olie in een koekenpan. Zet het vuur aan. Of anders je inductieplaat (ondingen vind ik dat).

Als de olie heet is: doe je uitje samen met de knoflook, de komijn, het korianderpoeder en wat peper en zout in de pan.

Fruit dit even aan. Als het uitje een beetje glazig en zacht is geworden, is het goed.

Giet de kikkererwten af en zorg dat ze zo droog mogelijk zijn. Deppen met een theedoek will do the job.

Doe de kikkererwten samen met je ui-knoflook-kruidenmengsel, het ei en de peterselie in een keukenmachine en meng het flink door mekaar. Mocht je geen keukenmachine hebben: dan in een kom en met de staafmixer aan de gang. Gaat ook prima.

Draai van het mengsel balletjes ter grootte van… ja… ter grootte vannn… zoek het lekker uit. Niet al te groot in ieder geval. Zie foto. Zoiets.

Doe weer wat olie in de koekenpan en zet het vuur aan.

Bak de falafelballetjes tot ze mooi goudbruin zijn.

NASSEN!

KNOFLOOKSAUS!
Aaaaah, knoflooksaus. Vooral heul lekker over de falafel. En, aanrader: koop de ingrediënten lekker biologisch. Zo weet je zeker dat wat je maakt vrij is van onnodige (en vaak schadelijke!) e-nummers en ander gek spul.

Men neme:
– een paar eetlepels mayonaise
– scheut koffiemelk
– paar tenen knoflook
– kervel

Ja, weetje? De hoeveelheden zijn dus een beetje afhankelijk van hoeveel knoflooksaus wil maken. Ik maak meestal heeeel veeeel. Zodat je de dag erna nog lekker met Turks brood erin kunt dippen. Of dat je het op je boterham smeert, zo onder je beleg. Dus kiek maar even.

De key to succes is: lekker wat scheppen mayo in een kom. Hoeveel je maar wilt. Giet er steeds kleine beetje koffiemelk door en roer dan goed door. Houd dat vol totdat jij vindt dat de dikte van de saus goed is zo. Dan de knoflook! Voor zo’n kom als op de foto gebruik ik dan meestal zo’n 2 tot 3 flinke tenen gesnipperde knoflook. Lekker snuf kervel erdoor, roerenroerenroerenroeren, klaar!

Ooo honey ik ben zo trots op je! Grote meid/jongen (haal door wat niet van toepassing is)! Eet smakelijk ☺

(en deel je foto van je creatie even op onze Facebookpagina, vind ik leuk!)

Tekst: Marilyn de Beurs
Foto’s: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close