ActueelUitgaan

Mabel wint ‘Lekkerste Barvrouw van Leeuwarden’-verkiezing

Moeders, houd uw piemeldieren thuis. Leeuwarden heeft gesproken. Er is de hele maand september massaal gestemd op de lekkerste borrelhapjes, de prinsessen van de tap en de ideale schoondochters van dertien cafés en kroegen in de Leeuwarder binnenstad. Maar, zoals altijd kan er maar één de winnaar zijn. Ze is knap, ze lacht lief en je mag haar midden in de nacht wakker maken voor een bord vol carpaccio. De Lekkerste Barvrouw van Leeuwarden – editie 2015 – is geworden…:

MABEL SYPERSMA – BAR SYBS

Van harte gefeliciteerd, Mabel! Wat gaat er nu door je heen?

“Staat Jacqueline niet in de top drie? Huh? Ik dacht echt dat ik ergens onderaan in de lijst zou eindigen, maar dit is stiekem ook wel heel erg leuk. Helemaal als je bedenkt dat ik volgens mij het kortst van alle genomineerde barvrouwen achter de bar sta. Ik ben namelijk pas in april dit jaar bij Bar Sybs begonnen. Eerder werkte ik er al als propper, maar gelukkig maakte ik promotie en kon ik aan de slag als barvrouw.”

Had je verwacht dat je ging winnen?

“Nee, niet echt. Er waren ook zoveel mooie meiden genomineerd! Ik ben er eerlijk gezegd ook niet zo heel veel mee bezig geweest. Een week nadat ik werd genomineerd, was ik eigenlijk alweer vergeten dat ik ook in de running was. Mijn moeder is het wel gaan promoten op haar werk en een paar familieleden en vriendinnen hebben het gedeeld op Facebook. Ook heb ik aan klasgenoten verteld dat ik meedeed. Zo heb ik waarschijnlijk de meeste stemmen binnengekregen.”

Beschouw je jezelf als lekker?

“Haha! De lekkerste ben ik misschien niet, maar ik krijg wel vaak te horen dat ik een open uitstraling heb achter de bar. Ik maak snel contact met gasten die bij ons komen, dus ik denk dat dat ook wel meespeelt. En als je gewoon aardig bent tegen iedereen, dan word je vanzelf wel lekker.”

Wat is er nou zo leuk aan barvrouw zijn?

“De contacten. Ik heb ontzettend veel nieuwe, leuke mensen leren kennen sinds ik bij Sybs werk. En de sfeer die er hangt, is supergezellig. Gasten willen iets van je, je maakt een praatje met ze en je grapt er wat grappies tussendoor. Als je dan ziet dat iedereen plezier heeft, vind je het werk zelf ook gewoon leuk. Ik vind werken als barvrouw even leuk als uitgaan. Soms mis ik door mijn werk een feestje, maar dat is het absoluut waard om bij Sybs weer een avond achter de bar te mogen staan.”

Wat zou je met deze titel doen om de wereld te verbeteren?

“Waar ik me in de toekomst graag voor wil inzetten, is pesten. Ik heb gezien hoe ongelukkig mensen ervan kunnen worden. Er zijn al veel scholen die een goed anti-pestbeleid hebben, maar er zijn ook nog genoeg scholen die er niets aan doen. Ik ben vroeger ook gepest.  Als mensen in mijn bijzijn nu lullig doen tegenover een ander, dan zeg ik er wel wat van. Roddelen doet iedereen wel eens, maar mij hoor je niet gauw alle slechte dingen over iemand opnoemen.”

Heeft die ervaring met pesten jou ook mondiger gemaakt nu je achter de bar werkt?

“Ja, zeker weten. Als barvrouw ben je natuurlijk medeverantwoordelijk voor het verloop van een geslaagde avond. Soms zijn er mensen die een grote bek tegen mij opentrekken. Toen ik net begon, kreeg ik op zulke momenten een kop als een boei. Nu kom ik echt wel voor mezelf op en ben ik ook niet op m’n mondje gevallen.”

Hele andere vraag hoor, maar zou je een vluchteling uit Syrië in huis nemen?

[lange stilte] “Een kind wel.”

En een zwangere vrouw dan?

“O ja, die ook nog wel. Maar ben ik heel racistisch als ik zeg dat ik liever geen man in huis zou nemen? Het is niet zo dat ik denk: kom allemaal maar binnen. Staat er dus ’s avonds laat een vluchteling voor mijn deur, dan beoordeel ik op het moment zelf of diegene verder mag komen. Er zit toch wel verschil in ’s avonds laat een Syrische man binnenlaten of een Syrische, zwangere vrouw.”

Wie is je favoriete barman in Leeuwarden?

“O neee… Help. Eigenlijk moet ik nu zeggen dat mijn baas bij Sybs mijn favoriet is, hè. Wat een stomme vraag. Ik ga zoveel mensen teleurstellen nu, ik kan het met iedereen goed vinden. Mag het geen barvrouw zijn?”

Nee, je moet écht kiezen, Mabel. Gun to your head.

“De mannen met wie ik werk zijn allemaal zo aardig! Als ik dan toch echt iemand moet kiezen, ga ik voor Curty van De Nachtwacht. Hij is altijd zo gezellig en hij doet lekker gek achter de bar. Daar houd ik wel van. Curty is de vriend van Jacqueline van Bebida’s. Gelukkig kan ik het goed met haar vinden, dus ik leg haar mijn keuze later nog wel even uit, haha.”

Wat is de meest foute openingszin ever waarmee iemand jou heeft geprobeerd te versieren?

“Is jouw vader een dj? Want jij bent echt een plaatje. Ik heb de beste jongen vierkant uitgelachen. Zijn openingszin was zó slecht, dat ie tegelijkertijd ook vreselijk grappig was. Uiteindelijk heb ik wel een heel leuk gesprek met hem gehad.”

Is dit het nu? Is er ook maar íets dat nog kan tippen aan deze mijlpaal in jouw carrière?

“Ik vind het al een hele eer dat ik door het uitgaand publiek van Leeuwarden ben verkozen tot de Lekkerste Barvrouw van de stad. Ik heb altijd al graag in de horeca en het ‘stapleven’ willen werken. Ik hoop dan ook nog zeker een paar jaar achter de bar te staan bij Sybs. Mijn baas zal blij zijn met deze winst, dus dat zit denk ik wel goed. Later als ik groot ben, wil ik graag met probleemjongeren of gedetineerden werken, of in de jeugdzorg. En ik wil een paard, dat is echt mijn grootste wens.”

Zaterdag handtekeningen uitdelen en gratis rondjes bier voor al je trouwe fans in Sybs

“Ik denk dat dat wel meevalt hoor. Er zullen vast mensen naar me toe komen en ik ga het ook zeker vieren. Ja, ik ga sowieso even flink op stap. Iets met veel zoete witte wijn en goede vrienden om me heen.”

Algemene info over Mabel: 19 jaar, studeert Onderwijsassistent (mbo-niveau 4) op ROC Friese Poort in Leeuwarden (zit in het examenjaar), geboren en getogen in Leeuwarden en woont er nu nog

Nr. 2: Anne Mart van Café De Nachtwacht

LucasKemper_Barvrouw_Nachtwacht-1

“Leuk zeg, om de titel van één-na-Lekkerste Barvrouw van Leeuwarden te mogen dragen! Ik heb me eigenlijk niet heel veel met de wedstrijd beziggehouden. Mijn collega’s van De Nachtwacht hebben daarentegen wel héél erg hun best voor mij gedaan. Ze hebben de Facebookstatus van de Leeuwarder Studentenkrant meerdere keren gedeeld en in hun persoonlijke status tagden ze er op los. Ik had daarom wel verwacht dat ik flink wat stemmen in de wacht zou slepen, maar ik had natuurlijk geen idee op welke plaats ik zou eindigen. De meeste stemmen heb ik waarschijnlijk te danken aan Christina, ook een collega. In De Nachtwacht tap ik niet alleen biertjes, maar ook de leukste moppen. Slecht zijn ze wel hoor, maar hoe meer je gedronken hebt, hoe leuker ze zijn. Wat zeg je? Je wilt er eentje horen? Komt ie: hoe noem je hanensoep ook wel? Antwoord: kippensoep met ballen. Ik zei toch dat ze fout zijn. Volgend jaar hoef ik niet per se te worden genomineerd. Als het komt dan komt het, en als het niet komt, tja. Dan komt het niet. Ik gun één van de meiden uit mijn team de titel. Omdat ik nu al eens genomineerd ben geweest, vind ik het veel leuker wanneer volgend jaar een andere Nachtwacht-barvrouw wordt genomineerd.”

Algemene info Anne Mart: 23 jaar, woont in Leeuwarden, studeert Commerciële Economie aan NHL Hogeschool in Leeuwarden

 

Nr. 3: Tetske van De Walrus

LucasKemper_Barvrouw_Walrus-1

“Wat grappig dat ik derde ben geworden, dat had ik echt niet verwacht! De Walrus had op Facebook gezet dat ik in de running was voor de titel van Lekkerste Barvrouw van Leeuwarden, maar de gasten die op die status reageerden, kende ik niet persoonlijk. Er waren zelfs enkele stamgasten die met het schaamrood op de kaken naar mij toe kwamen om me te vertellen dat ze niet wisten dat ik meedeed. Beetje jammer, want inmiddels hadden zij al op een andere barvrouw gestemd. Gelukkig vonden mijn collega’s en vrienden het helemaal geweldig dat ik was genomineerd en hebben zij volgens mij de meeste stemmen gefikst. Zelf heb ik niet heel actief stemmen geworven. Wel was er een vriendinnetje zó enthousiast over mijn deelname, dat ze iedereen die het maar wilde horen heeft aangespoord om te stemmen en het verder te delen. Waarom iemand op een barkruk in De Walrus neer zou moeten ploffen? Allereerst omdat daar natuurlijk alleen maar lekkere meiden werken. Daarnaast vind ik De Walrus echt één van de gezelligste tentjes in Leeuwarden. De Dikke vind ik ook erg leuk, maar dat is meer om te borrelen. De Walrus heeft een unieke uitstraling, ook daar kun je leuk borrelen en het pand is écht het allermooiste van Leeuwarden.”

Algemene info Tetske: 22 jaar, geboren en getogen in Leeuwarden, maar woont nu in Groningen, studeert Life Science and Technology aan de RUG in Groningen

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close