Handig

De Chinese pagina in het Nederlands

Welkom in Nederland!

Tekst: Friso Visser
Leeuwarden kent tal van internationale studenten, ongeveer 2000 stuks! Steeds meer studenten komen uit oostbloklanden als Bulgarije, Roemenië, Litouwen, Letland en Oekraïne. En daarnaast zijn er natuurlijk de Engelse, Mexicaanse en roemruchte Spaanse studentes. Maar het rijkst vertegenwoordigd blijven studenten uit Duitsland en China.
In dit artikel besteden we aandacht aan de Chinese studenten. We weten allemaal wat Nederlanders van Chinezen vinden, maar wat vinden Chinezen van het leven in Nederland? Onze Nederlandse correspondent en Azië-fan Friso Visser sprak met Lan (23 jaar) en Gege (22 jaar), die al een paar jaar studeren aan Stenden Hogeschool.
Vreemd
Toen we net een Nederland kwamen, was het wel een paar weken wennen. Sommige dingen hier zijn erg vreemd! Zoals Beerenburg. En laatst zagen we in de zomer mensen op blote voeten lopen. Dat is toch vreemd! Vind je dat niet vreemd? Nee? En jullie manier van praten, daar moesten we ook erg aan wennen. Jullie zijn zo direct, jullie laten heel snel weten hoe jullie ergens over denken. Of we jullie onbeleefd vinden? Nee hoor. Maar in China doen we dat niet, we willen dat iedereen zich op hun gemak voelt.
Alle Nederlanders lijken op elkaar
Nederlanders vinden vaak dat Chinezen op elkaar lijken, maar dat is andersom ook zo. We vonden het in het begin ook erg lastig om jullie van elkaar te onderscheiden! We haalden jullie ook vaak door elkaar!
Eten
Een echte keuken zoals andere Europese landen hebben jullie niet. Gewoon heel veel aardappelen. Voedsel lijkt voor jullie niet heel erg belangrijk, jullie zijn meer bezig met werken. In China is voedsel wel het allerbelangrijkste, we hebben wel vier verschillende keukens. Dat is niet te vergelijken met het Chinese eten wat je in Nederland kunt krijgen. Of we al eens drop hebben gegeten? Ja, dat is niet lekker! Dat smaakt net als medicijnen. In China eten we melksnoepjes, maar die heb je hier eigenlijk niet. Je hebt hier vooral fruit en drop. Kaas is dan wel weer lekker, maar het hangt er van af welke kaas. Jonge kaas is lekker maar ik haat geitenkaas!

Het eten is hier wel allemaal vers en gezond, dat is in China niet zo. Een tijdje geleden zijn veel Chinese baby’s ziek geworden en zelfs overleden door giftige flesvoeding. En er is wel meer onveilig eten in China.. dat is hier in Nederland gelukkig niet zo!

Feesten
Wij gaan wel naar de club. Zo’n 2 keer. Per jaar. Tsja, in China feesten we op een andere manier. We komen bij elkaar en koken en eten met zijn allen, van ’s avonds laat tot ’s ochtends vroeg. Ook karaoke vinden wij erg leuk, maar dat kan hier in Nederland niet echt.
Omgeving
Het is hier zo mooi! Jullie zeggen dat je jullie geen eigen cultuur hebben, maar jullie hebben nog veel meer oude gebouwen dan wij in China hebben staan. Die van ons zijn bijna allemaal nagebouwd. En alles is zo lekker dichtbij elkaar, je bent binnen geen tijd in een ander Europees land! En de lucht, die is hier ook heerlijk fris!
Taal
We vinden twee klanten erg moeilijk om uit te spreken: de G en de R. Lottedam? Lottedam? Rotterdam! En GGGGGGG klinkt een beetje alsof je op straat spuugt. En jullie hebben 26 letters in je alfabet. Wij gebruiken er zo’n 5000 in ons dagelijkse leven, maar we hebben er veel meer!
De vijf beste dingen aan Nederland
1. Vers eten
2. Frisse lucht
3. Onderwijs
4. Openheid
5. Alles is bereikbaar
De vijf slechtste dingen aan Nederland
1. Aardappelen
2. Aardappelen
3. Aardappelen
4. Aardappelen
5. Aardappelen
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close