Persoonlijk

Wie goed doet, goed ontmoet

Steek je handen uit de mouwen voor betere beloningen dan geld!

Je hebt het druk. Misschien werk je naast je studie en bovendien heb je een sociaal leven en bijvoorbeeld een sport of hobby waaraan je tijd wilt besteden. Echter, vaak draait dit vooral om jezelf en levert het je naast plezier ook een hoop onrust op. Waarschijnlijk voelt het dan ook niet als een logische stap om daarnaast nog vrijwilliger te worden. Toch is als vrijwilliger aan de slag gaan een mooie kans om je tevredener te voelen. Juist in tijden van hectiek, stress en niet goed in je vel zitten, kan vrijwilligerswerk je dus goed doen. Anouk legt je uit hoe dat zit en geeft je een aantal suggesties voor werkzaamheden.

Tekst: Anouk de Vries // Fotografie: Lisanne van der Ploeg

Het lijkt misschien alsof je voor vrijwilligerswerk niet beloond wordt. Je krijgt immers geen loon of vergoeding, terwijl jij je wel inzet. Voor sommige mensen is dit een reden om geen vrijwilliger te worden. Toch is hetgeen het je wel oplevert waarschijnlijk waardevoller dan een beloning in de vorm van cijfertjes op je bankrekening. Wat vrijwilligerswerk je kan brengen is bijvoorbeeld een oprechte lach op iemands gezicht, een blijk van dankbaarheid, een goed gevoel, sociale contacten, tevredenheid of zelfs een vriendschap. Vaak kost het je maar een paar uurtjes in de week en juist wanneer je veel stress en ontevredenheid ervaart, kan vrijwilligerswerk een goede optie zijn. Lees de tips hiernaast rustig door en speur daarnaast eens op internet rond. Er zijn veel mogelijkheden, dus er zit vast iets voor jou tussen. Proberen kan altijd, nietwaar?

Schuldhulpmaatje

Grote kans dat het worden van een schuldhulpmaatje niet direct in je opkomt als je denkt aan vrijwilligerswerk. Toch kan dit een zeer interessant baantje zijn waarbij je mensen ontzettend kunt helpen. Je kunt iemands leven aanzienlijk verbeteren door jouw hulp te bieden. Als je geïnteresseerd bent in financiën en graag jouw kennis wilt inzetten om iemand te helpen, dan is dit werk daar een mooie kans voor.

Maatje van een nieuwkomer

Iets bekender dan schuldhulpmaatjes zijn maatjes van nieuwkomers. Als maatje van een nieuwkomer spendeer je ongeveer twee of drie uren per week met iemand met bijvoorbeeld een Eritrese, Syrische, Chinese of Hongaarse achtergrond. Voor hen is het vaak lastig om contacten te leggen en iets te ondernemen. In Leeuwarden loopt het project NEW@HOME voor jonge nieuwkomers (12-21 jaar) en ook zijn er cursisten van de inburgering in Leeuwarden (20-45 jaar) die op zoek zijn naar een maatje. Maatje zijn levert een win-win situatie op, want je gaat samen plezier hebben.

Aandachtscoach

Sommige mensen hebben wat extra aandacht nodig en die aandacht kun je ze als coach gaan geven. Zo kun je mantelzorgers ondersteunen, zodat zij ontlast worden. Ook kun je op diverse manieren ouderen helpen, in gesprek gaan met mensen over levensgebeurtenissen,  iemand helpen om meer structuur in zijn leven te krijgen of ondersteunen bij het vergroten van zijn netwerk. Amaryllis zoekt samen met hun aandachtscoaches naar een passende vraag. Je kunt namelijk zelf aangeven waar jouw interesses liggen en waar je veel kennis van hebt.

Collectant dierenopvang

Bij de dierenopvang kun je allerlei werkzaamheden doen. Toch hoef je niet altijd zelf in de opvang aan het werk te gaan om iets te betekenen. Door als collectant te werken, help je al enorm. Voor de beste verzorging van dieren is namelijk veel geld nodig. Zowel in de gemeente Leeuwarden als in omliggende gemeentes worden collectanten voor de dierenopvang gezocht. Alle beetjes helpen en wat is nou mooier dan daar zelf aan bijdragen?

Cultuurcoach

Momenteel worden er in dbieb kleine groepjes nieuwkomers begeleid bij het leren van de Nederlandse taal. Gezien er naast de taal ook veel te ontdekken valt op het gebied van cultuur, is de gemeente Leeuwarden op zoek naar vrijwillige cultuurcoaches. Cultuurcoaches gaan in de stad diverse activiteiten ondernemen met nieuwkomers. Naast mensen die erop uitgaan, zoeken ze bovendien mensen die gastlessen, workshops of trainingen willen geven. Een interessante manier om je steentje bij te dragen en ook jezelf te ontwikkelen.

Wat ga jij doen?

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om iets goeds te doen zonder daarvoor betaald te worden. Een goed gevoel is misschien wel de mooiste beloning die je kunt krijgen. Naast de genoemde voorbeelden zijn er nog talloze andere werkzaamheden te bedenken. Heb jij zelf een interessant vrijwilligersbaantje waarover je graag wilt vertellen, laat het dan weten via [email protected].

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close